header Voluit leven van initium mindfulness nijmegen

Voluit Leven

Wat is Voluit leven

De training Voluit leven is gebaseerd op de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). ACT gaat er vanuit dat pijn en lijden onlosmakelijk met het leven verbonden zijn. In deze training worden de uitgangspunten van ACT gecombineerd met oefeningen uit de mindfulnesstraining.
Wil je weten wat voluit leven inhoudt, dan kan je naar dit filmpje kijken.

Merel Initium mindfulness coaching Nijmegen

Omgaan met tegenslagen in het leven

In de training krijg je handvatten aangereikt om anders om te gaan met tegenslagen en met lichamelijk en psychisch leed in het dagelijkse leven. Je kunt hierbij denken aan stress, spanningsklachten, angsten, depressieve gevoelens en andere ongemakken.

Opzet van de training

Voluit leven is een 9-weekse training. Elke bijeenkomst duurt 2 uur. Tijdens de training ga je aan de slag met het in kaart brengen van de lastige dingen waar je tegenaan loopt in het leven.

Maar ook met de dingen die je belangrijk vindt, die er voor jou echt toe doen.

Binnen de ACT noemen we dit de waardengebieden. Als je in kaart hebt gebracht wat je klachten en je waardengebieden zijn, heb je aandacht voor het leren accepteren van de dingen zoals ze zijn. Accepteren is geen goedkeuren. Dus je hoeft niet blij te zijn met wat er is. Maar onze natuurlijke neiging om pijn en lijden weg te drukken vergroot het lijden. Je gaat daarom oefenen met leren ruimte maken voor lastige zaken, zonder er helemaal in mee te hoeven gaan of het weg te drukken. Experientiele oefeningen, mindfulness en educatie wisselen elkaar af

Bij deze training ga je op zoek naar wat jij belangrijk vindt in het leven (waarden) en hoe je daar zo goed mogelijk naar kunt handelen. Zo leer je een weg in te slaan die voor jou goed is en er toe doet.

Als je al een mindfulnesstraining hebt gevolgd, sluit Voluit leven daar mooi op aan. Maar de training kan ook los gevolgd worden.

Voluit leven van initium mindfulness
Boekje Initium mindfulness coaching

Aanbod Act training Voluit leven

Groepstraining of Individueel
 • ACT training voluit leven (groepstraining)
 • $ 100
  monthly
  • Start oktober 2020 in Nijmegen
  • Data volgen
  • 9 bijeenkomsten van 2 uur
  • Kosten: 425 euro
 • Individuele ACT training Voluit leven
 • $ 100
  monthly
  • Inclusief 8 bijeenkomsten van 1,5 uur, een stiltemiddag van 4 uur en een cursusmap.
  • Normaal tarief: 570 euro
  • Zakelijk tarief: 650 euro
  • Studenten tarief: 400 euro

Vergoeding

Doordat er steeds meer wetenschappelijke onderbouwing is voor de positieve effecten van mindfulness training op de gezondheid, vergoeden veel zorgverzekeraars (een deel) van de training.

Ineke Hospers is VMBN lid categorie 1, en voldoet daarmee aan alle voorwaarden en normen om voor vergoeding in aanmerking te komen.


Mindfulness via aanvullende verzekering

Steeds meer verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten voor een mindfulness training via de aanvullende verzekering. Aan vergoeding kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert, eisen worden gesteld. De vergoede bedragen liggen in 2019 tussen de 100 en 350 euro, afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen aanvullende pakket (zie hieronder).

Tips en voorwaarden voor vergoeding

Op ZorgWijzer.nl staat een overzicht van de voorwaarden en vergoede bedragen per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de training voor mantelzorgers.

Op de website van de VMBN vind je tips over andere mogelijkheden voor vergoeding door bijvoorbeeld de werkgever, arbodiensten, het UWV, of via gemeenten.