Mindfulness Initium Nijmegen

Compassie

(Mindulness-Based Compassionate Living, MBCL)

Wat is Compassie

Compassie is het vermogen om stil te staan bij pijn en lijden bij onszelf en de ander. De 8 weekse compassietraining is gebaseerd op een wetenschappelijk onderbouwde visie op het belang van (zelf)compassie en is een vervolg op en verdieping van de mindfulnesstraining. Tijdens deze training heb je al kennisgemaakt met de mogelijkheid om mild met jezelf en je ervaringen om gaan. In de compassietraining wordt deze mildheid verder uitgewerkt. Je krijgt uitleg over de werking van het menselijke brein en de oorsprong van zelfkritiek. Nieuwe oefeningen helpen je bij het ontwikkelen van compassie voor jezelf. Ook krijg je suggesties mee om in het dagelijks leven te oefenen. Tijdens het eerste deel van de training staat deze zelfcompassie centraal. Gaandeweg zul je ervaren dat zelfcompassie hand in hand gaat met compassie voor anderen.

Compassietraining van initium mindfulness
Pot hartjes Initium mindfulness coaching

Waarom compassie

In onze cultuur ervaren veel mensen psychische problemen, hebben een lage dunk van zichzelf of gaan gebukt onder zelfverwijt of schaamte. We kunnen somber, angstig, hunkerend, boos of wantrouwend in de wereld staan en moeite hebben om warme gevoelens voor onszelf en anderen te ervaren. We kunnen vluchten in isolement of ons storten in bezigheden of relaties die ons niet echt voldoening geven. In de compassietraining worden oefeningen aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met onszelf en anderen te ervaren. Hierdoor kunnen we een milde vriendelijke houding ontwikkelen.

Opzet van de training

De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur. Door visualisatie oefeningen en meditatietechnieken leer je compassie in je leven te integreren en een milde, vriendelijke houding te ontwikkelen. Dat is ook een kwestie van oefenen. Daarom is dagelijks 30 minuten vrij maken voor oefeningen wenselijk.

 

Wat komt er aan bod

Naast het beoefenen van mindfulness onderzoeken we hoe mentale voorstellingen onze emotieregulatiesystemen kunnen beïnvloeden en hoe compassie de balans kan helpen herstellen. We oefenen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, visualiseren, spreken en handelen.

 

Voor wie

De compassietraining is bedoeld voor hen die zich (deels) in bovengenoemde beschrijvingen herkennen en al dan niet eerder de mindfulness cursus (MBSR/MBCT) hebben gevolgd.

initium compassie ineke hospers mindfulness
Boekje Initium mindfulness coaching

Aanbod Compassietraining

Groepstraining of Individueel
  • Compassietraining (groepstraining)
  • $ 100
    monthly
    • Groepstraining
    • 4, 11, 18, 25 september
    • 2, 9, 23, 30 okt van 14.00 tot 16.30 uur
    • 16 okt stiltemiddag van 14.00 uur tot 18.00 uur.
    • 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een stiltemiddag van 4 uur.
    • Normaal tarief: 445 euro
    • Zakelijk tarief: 650 euro
    • Studenten tarief: 325 euro
  • Compassietraining Individueel
  • $ 100
    monthly
    • 8 bijeenkomsten van 1,5 uur, een stiltemiddag van 4 uur en een cursusmap.
    • Normaal tarief: 570 euro
    • Zakelijk tarief:  650 euro
    • Studenten tarief: 400 euro

Vergoeding

Doordat er steeds meer wetenschappelijke onderbouwing is voor de positieve effecten van mindfulness training op de gezondheid, vergoeden veel zorgverzekeraars (een deel) van de training.

Ineke Hospers is VMBN lid categorie 1, en voldoet daarmee aan alle voorwaarden en normen om voor vergoeding in aanmerking te komen.


Mindfulness via aanvullende verzekering

Steeds meer verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten voor een mindfulness training via de aanvullende verzekering. Aan vergoeding kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert, eisen worden gesteld. De vergoede bedragen liggen in 2019 tussen de 100 en 350 euro, afhankelijk van de verzekeraar en het gekozen aanvullende pakket (zie hieronder).

Tips en voorwaarden voor vergoeding

Op ZorgWijzer.nl staat een overzicht van de voorwaarden en vergoede bedragen per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden (een deel van) de training voor mantelzorgers.

Op de website van de VMBN vind je tips over andere mogelijkheden voor vergoeding door bijvoorbeeld de werkgever, arbodiensten, het UWV, of via gemeenten.